Monday, May 7, 2007

Black Forest Cheese Cake

last weekend, cuba membikin ini cheese cake. first time nak buat baked cheese ni. tak berapa tahu tip and trick utk cheese cake ni. just berpandukan buku yg ada. biasanya tips dari org2 yg biasa buat lebih tepat dan disampaikan terus dari mulut dia sendiri tambah lagi dengan ekspresi muka dan nada suara yg berbeza-beza...hehehe...
antara tips yg saya perolehi dari masakan ni....

Tips Menyediakan Inti Keju
diambil dari siri Buku Masak Chef Terkemuka, Catherine Lau
"elakkan terlebih pukul semasa mengadun bahan-bahan kerana ia akan mengaup teralu banyak udara ke dalam adunan. ini akan menyebebkan kek naik terlalu pantas dan tenggelam di tengah-tengah semasa menyejuk. kerik pemukul, bahagian tepi-tepi dan bawah mangkuk selalu dengan sudip getah semasa memukul krim keju supaya aduannnya tidak berbintil-bintil."
tapi tulah....tk dapat nak agak mcm mana rupa terlebih pukul tu???
hmmm....

1 comment:

Farra Da Smiley said...

wah cantikk
guna sekilo cream cheese ker?
kita pon nak try la later2 ;)